Od 13.8.2005 platí novela zákona č. 185/2001 Sb. o odpadech, která přináší změny především ve zpětném odběru elektrozařízení a poplatku za likvidaci historického elektrozařízení. Tento zákon postihuje všechny dovozce, výrobce, ale i prodejce.

Prodejci elektrospotřebičů nejsou podle názoru Ministerstva životního prostředí povinni převzít od zákazníka starý spotřebič přímo na prodejně. Povinností maloobchodního prodejce je přesně informovat zákazníka o sběrných místech. Lze mít přímo na prodejně vystavený seznam sběrných dvorů blízko místa prodejny nebo lze tuto informaci pomoci vyhledat na stránkách Ministerstva životního prostředí nebo na stránkách kolektivních systémů - ELEKTROWIN (domácí elektrospotřebiče), ASEKOL (elektronika, IT technika), případně REMAEKOLAMP (osvětlovací technika).

V rámci novelizace zákona musí dovozce nebo výrobce vybírat tzv. poplatek za likvidaci historického elektrozařízení. Tato částka je určená k financování zpětného odběru, zpracování, využití a odstranění použitého elektrozařízení pocházejícího z domácnosti, které bylo uvedeno na trh do 13. 8. 2005. Je tedy určen i na zpětný odběr a další nakládání s použitým elektrozařízením uvedeným na trh dnes již neexistujícími výrobci, dovozci, prodejci apod.

Dovozci a výrobci mají možnost výši příspěvku uvádět na svých dokladech. Předpokládá se, že každý výrobce tuto možnost využije. Následně pak jsou všichni prodejci povinni uvádět náklady na sběr, zpracování a likvidaci historického elektrozařízení odděleně.

Poplatek

DOMÁCÍ ELEKTROSPOTŘEBIČE

420,- Kč

Chlazení (velké chladicí zařízení, chladničky, kombinace chladničky a mrazničky, mrazničky, ostatní velká zařízení používaná pro chlazení, uchovávání a skladování potravin)

130,- Kč

Velké domácí spotřebiče (pračky, sušičky, myčky nádobí, pečící zařízení, elektrické sporáky, elektrické plotny, ostatní velká zařízení používaná k vaření a jinému zpracování potravin, ostatní velké domácí spotřebiče v jiné podskupině neuvedené)

35,- Kč

Vysavače (vysavače, mikrovlnné trouby, čistící stroje na koberce, ostatní zařízení pro čištění)

10,- Kč

Malé domácí spotřebiče (žehličky a jiné spotřebiče používané k žehlení, mandlování a další péči o oděvy, topinkovače, fritovací hrnce, mlýnky, kávovary a zařízení pro otevírání nebo uzavírání nádob nebo obalů, elektrické nože, spotřebiče pro stříhání vlasů, sušení vlasů, čištění zubů, holení, masáže nebo jinou péči o tělo, hodiny, budíky a zařízení pro účely měření, indikace nebo registrace času, váhy, elektrické ventilátory malé)

 

Poplatek

SPOTŘEBNÍ ELEKTRONIKA

200,- Kč

Televize s úhlopříčkou nad 21" (od 55 cm)

100,- Kč

Domácí kina (DVD mechanika, tuner a zesilovač vše integrované v jeden celek + sada reproduktorů, bez TV)

60,- Kč

Televize do úhlopříčky 21" (do 55 cm včetně), DVD, video přehrávače a rekordéry, mikro/mini/midi věže, hifi komponenty (zesilovače, receivery, tunery), SAT a DVBT přijímače, dataprojektory, elektrické a elektronické hudební nástroje

30,- Kč

Videokamery, autorádia, navigační systémy, GPS, přenosné radiomagnetofony, sady reproduktorů

10,- Kč

Discmany, walkmany, MP3 přehrávače, jiné osobní přehrávače, digitální fotoaparáty, radiobudíky, baby sittery (el. chůvy), sady autoreproduktorů

4,- Kč

Analogové fotoaparáty, sluchátka, dálkové ovladače, mikrofony, komponenty zabezpečovacích systémů (čidla, ústředny apod.)

 

 

čas zpracování: 0,008 s.
Tyto stránky využívají Cookies. Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s používáním Cookies.(zjisti více) OK,rozumím