Jak postupovat při výběru nové pračky ?

  1. Zamyslete se nad tím, zda volit pračku plněnou vrchem (dveře shora) nebo pračku s předním plněním (dveře zepředu na pračce).Vrchem plněné pračky mají dnes víceméně shodné rozměry, a to: š.40cm-hl.60cm-v.85cm. Nad pračkou musíte počítat ještě s místem pro otevírání dveří. Pračky s předním plněním mají většinou shodnou výčku a šířku: š.60cm-v.85cm. Liší se hloubkou ke zdi, což ocení zejména zákazníci s malou koupelnou. Klasická hloubka praček je 60cm, ale na trhu je velký výběr praček s hloubkou 55cm, 52cm, 45cm, občas narazíte také na modely 40cm, zřídka 35cm. Pozor – I u těchto praček musíme počítat s volným prostorem před pračkou, kam se otevírají dveře.
  2. Před koupí nové pračky bychom tedy měli přesně vyměřit prostor, kde bude budoucí pačka umístěna, a podle toho vybírat výrobky vhodných parametrů.
  3. Volba otáček odstředění je další důležitou vlastností pračky. Doba, kdy se kupovaly pračky s max. otáčkami 400ot./min. Již jsou dávno pryč. Dnes nám výrobci nabízí pračky s otáčkami 800 a výše – ideální je volit tzv. Zlatý střed, tj. 1000 až 1200 otáček za min. I když nabídky praček 1400, 1600 i 1800 otáček zní lákavě, pro běžné prádlo tyto maximální otáčky stejně nevyužijete, neboť se Vám prádlo při ždímání brzy poškodí, vzhledem k tomu, že vlákna tkaniny se při nadměrném ždímání polámou. Přesto, že se u praček vždy uvádějí pouze maximální otáčky ždímání, je samozřejmostí, že vesměs všechny pračky mají otáčky volitelné, tj, na jemné prádlo či záclony můžeme otáčky nastavit nižší, nebo vybrat program bez ždímání.
  4. Energetická třída je dalším rozhodným hlediskem a důležitou vlastností spotřebičů. Na našem trhu však se setkáme většinou již pouze s energetickou třídou A, A+ nebo ještě lepší A++.
  5. Další vlastností praček je maximální náplň prádla: většina praček nabízí 4,5kg, 5kg, 6kg, ale na trhu je již dost výrobců nabízející pračky 7kg, 8kg i 10kg. Opět nemusíte mít obavy, že budete muset shromažďovat celý týden prádlo, aby jste zaplnili celou pračku, a ušetřili tak za vodu a energii. V dnešní době totiž mají pračky již velice chytré zařízení, které si samo vyhodnotí množství a nasáklivost prádla, a podle toho samozřejmě napustí množství vody, tak, aby se prádlo pohodlně vypralo, ale aby se vodou zbytečně neplýtvalo.
  6. Důležitým momentem při výběru nové pračky je samozřejmě také cena spotřebiče. Nikde není psáno, že co je nejlevnější, není kvalitní. Levnější modely praček většinou nemají takové vybavení, jako dražší typy, např. Mají méně přednastavených programů, nemají zobrazující display, mají méně otáček, ale pro nenáročného zákazníka, který tyto vlastnosti stejně nevyužije, a dává přednost jednoduchým spotřebičům, tyto pračky budou vyhovovat. Naopak, pro zákazníky, kteří využívají a ocení více přednastavených programů, přídavné funkce, display, vyšší otáčky, a všeobecný komfort, volí dle toho samozřejmě I výrobek pro náročnější zákazníky, který už samozřejmě je též za vyšší cenu. Rozhodným hlediskem by však pro nás měla být informace, jak kvalitně je zajištěn servis na danou značku, jaká je případně dostupnost náhradních dílů, apod. Zajímavou akci již mají někteří výrobci, kteří kromě 24 měsíční záruky vyplývající ze zákona, poskytují na výrobky další 2 až 3 roky záručního servisu zcela zdarma.
  7. Než se definitivně rozhodnete zakoupit novou pračku, nejprve se informujte o všech těchto vlastnostech. Předejdete tak nepříjemnému překvapení, že pračka dělá nebo nedělá to, co jste předpokládali, anebo faktu, že budete marně shánět, kdo Vám pračku opraví.
čas zpracování: 0,008 s.
Tyto stránky využívají Cookies. Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s používáním Cookies.(zjisti více) OK,rozumím